Wiosenno-letnia sałatka

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wiosenno-letnia sałatka

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1/2 opakowania żółtego sera maasdamer,
    - 1 awokado,
    - 1/2 cytryny,
    - kilka truskawek,
    - 3 rzodkiewki,
    - pęczek szparagów,
    - 1 mała cukinia,
    - garść liści szpinaku,
    - 4 pomidorki koktajlowe,
    - kilka plastrów szynki prosciutto (opcjonalnie, można pominąć),
    - płatki migdałowe

    Dressing:
    - 2 łyżki octu balsamicznego,
    - 3 łyżki oliwy z oliwek,
    - sól, pieprz,
    - sok z 1/2 cytryny,
    - 2 łyżka syropu klonowego

Wiosenno-letnia sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi wrzucamy do gotującej się osolonej wody na ok. 8 min. Odcedzamy kładziemy na talerz. Cukinię tniemy na cienkie plasterki, zwijamy w ruloniki, lub układamy finezyjnie. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, tniemy na plasterki. Polewamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. Rzodkiewkę tniemy w plasterki, pomidorki na połówki. Truskawki podobnie większe przekrajamy, mniejsze zostawiamy w całości. Ser żółty tniemy na paski i zwijamy w rulonik. Do sałatki wybrałam ser Maasdamer, gdyż jest delikatnie słodki, który idealnie pasuje do tego typu sałatek. Na talerz układamy wszystkie warzywa w ozdobny sposób, do tego dodaję szynkę, opcja dla Wegan - pomijamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Posypujemy całą sałatkę. Na koniec, tuż przed podaniem polewamy dressingiem.

    Dressing:
    Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy