Wiosenno-letnia sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi wrzucamy do gotującej się osolonej wody na ok. 8 min. Odcedzamy kładziemy na talerz. Cukinię tniemy na cienkie plasterki, zwijamy w ruloniki, lub układamy finezyjnie. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, tniemy na plasterki. Polewamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. Rzodkiewkę tniemy w plasterki, pomidorki na połówki. Truskawki podobnie większe przekrajamy, mniejsze zostawiamy w całości. Ser żółty tniemy na paski i zwijamy w rulonik. Do sałatki wybrałam ser Maasdamer, gdyż jest delikatnie słodki, który idealnie pasuje do tego typu sałatek. Na talerz układamy wszystkie warzywa w ozdobny sposób, do tego dodaję szynkę, opcja dla Wegan - pomijamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Posypujemy całą sałatkę. Na koniec, tuż przed podaniem polewamy dressingiem.
Dressing:
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze