Wiosenny makaron

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne danie na obiad, kolacje, lunch... Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga żadnych wcześniejszych przygotowań. Taki makaron to idealne danie na wiosnę- zielony sos pięknie wygląda, jest zdrowy i zarazem niskokaloryczny!

  • 30 min

Składniki:

  • pół opakowania makaronu (najlepiej rurki)
    szpinak- wiązka świeżego lub pół opakowania mrożonego
    cukinia- średniej wielkości
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka kaparów
    oliwa lub olej
    sól, pieprz
    trójkącik sera topionego o naturalnym smaku lub niewielki kawałek sera pleśniowego typu lazur (niekoniecznie)

Wiosenny makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do lekko osolonego wrzątku wrzucamy makaron.
    Równolegle rozpoczynamy przygotowanie sosu: na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię, zmiażdżone ząbki czosnku i szpinak (świeży szpinak pozbawiamy łodyżek). Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu ( około 15 minut). Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec duszenia dodajemy sól, pieprz, kapary i ser.
    Kiedy sos nieco ostygnie, miksujemy go za pomocą blendera.
    Łączymy ugotowany makaron z sosem i podajemy:)

Porady

Zamiast sera można użyć śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy