Wiśniówka (nalewka z wiśni)

0 (0 ocen)

  • 576 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nalewka z wiśni z pestkami, z podanej ilości wychodzi około 1800 -2000 ml pysznego trunku.

  • 576 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 3 kg wiśni z pestkami,

    800g cukru,

    500 ml spirytusu,

    1500 ml wódki czystej

Wiśniówka (nalewka z wiśni) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte owoce, zalewamy w dużym szklanym naczyniu (u mnie bardzo duży słoik) spirytusem i 1000 ml wódki.

    Mieszamy, odstawiamy w ciemne miejsce pod przykryciem na 14 dni. Co dzień należy przemieszać.

    Po tym czasie, odsączamy owoce - alkohol przelewamy np. do butelek, w których będzie później przechowywany.

    Owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 10 dni (pod przykryciem), w tym czasie puszczą jeszcze sok. Każdego dnia należy przemieszać.

    Po upływie tego czasu, dodajemy pozostałe 500 ml wódki i wcześniej odsączony alkohol, odstawiamy na 2 dni.

    Następnie przecedzamy owoce przez sitko i gazę (aby alkohol był jak najbardziej klarowny).

    Przelewamy do butelek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy