Wiśniowy marmurek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis zwykłego ciasta urozmaiciłam o kawałki wiśni, co powoduje że nie jest suche.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -40 dag wiśni z kompotu
    - 6 jajek
    - 2 i pół szklanki mąki
    - 1 i pół szklanki cukru
    - 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - cukier waniliowy
    - pół szklanki oleju
    - 2 łyżeczki kakao

Wiśniowy marmurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrami. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem, połącz.
    Wlej olej, starannie wymieszaj. Ciasto podziel na pół. Do jednej wsyp kakao i dodaj 2 łyżki wody, zamieszaj. Do dużej podłużnej formy wlej ciasto jasne, posyp wydrylowanymi wiśniami, wlej ciasto ciemne.
  • 2. Piecz 50 min w 180 stopniach C.

Porady

Ciasto można polać lukrem i posypać migdałami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy