Włoskie zdrowe spaghetti bolognesse

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Przepis dostałam od koleżanki, która w wakacje pracowała w jednej z Włoskich restauracji w której kucharzem był Włoch.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielone
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    puszka pomidorów z puszki
    3/4 szklanki czerwonego winna
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    pół selera,
    mała cebulka,
    szczypta cynamonu,
    szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
    szczypta chili,
    świeża bazylia, oregano
    starty parmezan

Włoskie zdrowe spaghetti bolognesse - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę kroję w kosteczkę, a resztę warzyw w cieniutkie krótkie paseczki.
    Cebulkę podsmażam chwileczkę na oliwie z oliwek po czym dodaje resztę warzyw.
  • 2. Po chwili dodaje mięso mielone i na małym ogniu czekam aż zbrązowieje.
  • 3. Kiedy mięso nabierze koloru brązowego wlewam do niego czerwone wino, które posypuje szczyptą cynamonu dzięki czemu sos będzie bardziej aromatyczny.
  • 4. Następnie do sosu dodaje pomidory z puszki, pieprz, chili oraz świeże zioła, wszystko mieszam.
  • 5. Sos przykrywam pokrywką i gotuje na małym ogniu aż zgęstnieje( ok. 2godziny)
  • 6. Na koniec do sosu dodaje odrobinę startego sera i mieszam do jego rozpuszczenia.

Porady

Aby makaron był sprężysty i się nie skleił należy do gotującej się wody dodać troszkę oliwy.

Komentarze

Podobne przepisy