wołowina z chili, fasolką i orzechami brazylijskimi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Potrawka wołowa, z fasolką szparagową, świeżym chili i chrupiącymi orzechami brazylijskimi.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
    pół kg fasolki szparagowej, może być mrożona
    3-4 łyżki sosu sojowego
    1-2 łyżki curry
    kieliszek koniaku
    2 ząbki czosnku
    świeża papryczka chili
    5 orzechów brazylijskich
    szczypiorek
    2-3 łyżki masła

Wołowina z chili, fasolką i orzechami brazylijskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy zgnieciony czosnek, sos sojowy, curry i koniak. Mieszamy razem. Najlepiej mięso marynować kilka godzin, jeśli nie mamy takiej możliwości używamy od razu.
  • 2. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mięso i dusimy, aż mięso będzie prawie miękkie.
  • 3. Dodajemy pokrojone na cienkie plasterki chili i fasolkę dusimy ok. 15-20 minut.
  • 4. Orzechy kroimy na kawałki i prażymy na suchej patelni.
  • 5. Gotowe danie podajemy z uprażonymi orzechami i posypane szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy