Wołowina z sosem chrzanowym,gruszkami i żurawiną.

0 (0 ocen)

  • 30 min

"Łamanie smaku"oryginalny pomysł aby rozpieszczać moich gości.To jedna z moich ulubionych potraw.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg wołowiny Extra
    pęczek włoszczyzny(potrzebny do ugotowania bulionu)
    chrzan w słoiczku
    1 łyżka masła
    mąka
    1 żółtko
    2 łyżki gęstej śmietany przynajmniej 18%
    gruszki 2-3(poza sezonem mogą być z puszki)
    żurawina w słoiczku
    kilka ziemniaków
    sól,pieprz, przyprawa uniwersalna

Wołowina z sosem chrzanowym,gruszkami i żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 .Z wołowiny i włoszczyzny gotujemy bulion,pamiętając o tym,że mięso musi być ugotowane do miękkości ok 2h.
    2.Gruszki jeśli są świeże obieramy.dzielmy na pół,wydrążamy gniazda nasienne,w których miejsce wypełniamy żurawiną.
    3.Sos chrzanowy:
    Łyżkę masła roztapiamy w rondlu,dodając 0,5 l bulionu i cały słoiczek chrzanu.Dodajemy śmietanę.Zagęszczamy mąką sos -musi być gęsty i dość ostry,a przed samym podaniem wbijamy surowe żółtko.
    4.Ugotowane do miękkości mięso kroimy w plastry.Podajemy z ziemniakami z wody polewając obficie sosem.Ostry smak sosu"łamiemy"jedząc do tego gruszki z żurawiną.

Porady

Zamiast wołowiny(ze względu na cenę),można wykorzystać mięso z szyneczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy