"Łamanie smaku"oryginalny pomysł aby rozpieszczać moich gości.To jedna z moich ulubionych potraw.
30 min
Składniki:
1kg wołowiny Extra
pęczek włoszczyzny(potrzebny do ugotowania bulionu)
chrzan w słoiczku
1 łyżka masła
mąka
1 żółtko
2 łyżki gęstej śmietany przynajmniej 18%
gruszki 2-3(poza sezonem mogą być z puszki)
żurawina w słoiczku
kilka ziemniaków
sól,pieprz, przyprawa uniwersalna
Wołowina z sosem chrzanowym,gruszkami i żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 .Z wołowiny i włoszczyzny gotujemy bulion,pamiętając o tym,że mięso musi być ugotowane do miękkości ok 2h.
2.Gruszki jeśli są świeże obieramy.dzielmy na pół,wydrążamy gniazda nasienne,w których miejsce wypełniamy żurawiną.
3.Sos chrzanowy:
Łyżkę masła roztapiamy w rondlu,dodając 0,5 l bulionu i cały słoiczek chrzanu.Dodajemy śmietanę.Zagęszczamy mąką sos -musi być gęsty i dość ostry,a przed samym podaniem wbijamy surowe żółtko.
4.Ugotowane do miękkości mięso kroimy w plastry.Podajemy z ziemniakami z wody polewając obficie sosem.Ostry smak sosu"łamiemy"jedząc do tego gruszki z żurawiną.
Porady
Zamiast wołowiny(ze względu na cenę),można wykorzystać mięso z szyneczki.
Komentarze