Wystawna pierś francuska

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dla tych co lubią świeżość i zdrowe menu:)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka
    4 lub 8 plasterków szynki(np. z komina)
    4 plasterki sera żółtego
    1 żółtko
    kilka łyżek oleju/oliwy
    Przyprawy: bazylia, tymianek, papryka słodka, sól, pieprz ziołowy
    Dodatkowo: opakowanie mixu sałat
    opakowanie sera feta
    pomidor

Wystawna pierś francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w grube paski. Przełożyć do miski, skropić olejem i obsypać przyprawami.
  • Zaplatanie w warkocz 2. Ciasto rozłożyć i podzielić na 4 części. Następnie nacinać po obu stronach tak aby ciasto pozostało w całości. Przez środek ułożyć paski fileta oraz plasterki sera i szynki. Całość zapleść w warkocz.
  • Gotowe do pieczenia 3. Posmarować żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 min.
  • Gotowa potrawa 4. Sałatę umieść na talerzach, pomidor umyć i pokroić w grubszą kostkę, posypać nim sałatę. Ser feta włożyć do zimnej osolonej wody na 15min i wtedy pokroić w kostkę. posypać sałatę. Ułożyć na talerzu upieczoną pierś. Smacznego:)

Porady

Czas pieczenia należy dostosować do wielkości powstałych warkoczy. Podawać z sosami np. czosnkowym lub jogurtowym czy ziołowo-cytrynowym.

Komentarze

Podobne przepisy