Wystawna pierś francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w grube paski. Przełożyć do miski, skropić olejem i obsypać przyprawami.
2.Ciasto rozłożyć i podzielić na 4 części. Następnie nacinać po obu stronach tak aby ciasto pozostało w całości. Przez środek ułożyć paski fileta oraz plasterki sera i szynki. Całość zapleść w warkocz.
3. Posmarować żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 min.
4.Sałatę umieść na talerzach, pomidor umyć i pokroić w grubszą kostkę, posypać nim sałatę. Ser feta włożyć do zimnej osolonej wody na 15min i wtedy pokroić w kostkę. posypać sałatę. Ułożyć na talerzu upieczoną pierś. Smacznego:)
Porady
Czas pieczenia należy dostosować do wielkości powstałych warkoczy.
Podawać z sosami np. czosnkowym lub jogurtowym czy ziołowo-cytrynowym.
Komentarze