Wytrawne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior gotujemy do miękkości ok 10 min. Rozgniatamy dokładnie widelcem z szczyptą chili.
Paprykę kroimy w kostkę , rozdrabniamy blenderem na mniejsze kawałki ( ala krem)
Liście kapusty kroimy drobno.
Mięso mielone łączymy kapustą , jajkiem , bułką tartą, musztardą ,solą cebulową , czosnkiem granulowanym i pieprzem. ( wyrabiamy rękoma masę)
2.Naczynie na babeczki smarujemy masłem oraz obsypujemy bułka tartą ( jeśli mamy silikonowe nie potrzeba wykonywać tej czynności , ja mam metalowe) Do foremek wkładamy najpierw odrobinę mięsa mielonego następnie masę z kalafiora oraz papryki . Całość przykrywamy grubym , rozpłaszczonym w dłoniach plackiem mięsa mielonego.
3.Pieczemy przez 40-45 min w 180 st. z termoobiegiem grzanie góra-dół.
Układamy na talerzu wyłożonym sałata.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki i sałatka.
Komentarze