Zapraszam na pyszne i aromatyczne babeczki wytrawne. Babeczki zrobione są z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem orzechów włoskich oraz lekką nutą czosnku. Pysznie smakują na ciepło i zimno, solo i z różnymi dodatkami. Polecam
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
300 g ugotowanych ziemniaków
50 g orzechów włoskich
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka vegety
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki kukurydzianej
Wytrawne babeczki ziemniaczano-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odkładamy 6 połówek orzechów a resztę siekamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do nich jogurt naturalny, jajko, przyprawy oraz mąkę. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy posiekane orzechy, mieszamy ponownie. Przekładamy masę ziemniaczaną do 6 papilotek, lekko dociskamy. Na górze każdej babeczki układamy po połówce orzecha włoskiego. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze