Wytrawne babeczki ziemniaczano-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i aromatyczne babeczki wytrawne. Babeczki zrobione są z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem orzechów włoskich oraz lekką nutą czosnku. Pysznie smakują na ciepło i zimno, solo i z różnymi dodatkami. Polecam

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
    50 g orzechów włoskich
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 jajko
    1 łyżeczka vegety
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki kukurydzianej

Wytrawne babeczki ziemniaczano-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odkładamy 6 połówek orzechów a resztę siekamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do nich jogurt naturalny, jajko, przyprawy oraz mąkę. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy posiekane orzechy, mieszamy ponownie. Przekładamy masę ziemniaczaną do 6 papilotek, lekko dociskamy. Na górze każdej babeczki układamy po połówce orzecha włoskiego. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy