Z rosołu potrawka na obiad

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Po ugotowaniu rosołu czasem zostaje mięso z drobiu, jest to dobry dodatek na potrawkę, można dodać różne warzywa, smaki..........SMACZNEGO!!!

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kura rosołowa z rosołu 1/2 sztuki,
    masło 1 łyżka,
    cebula 1 sztuka średnia,
    papryka słodka 3 sztuki większe,
    papryczka ostra 1 mniejsza,
    rosół 2 szklanki,
    pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
    curry 1/2 łyżeczki,
    przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
    koperek 1/2 pęczka,
    ziemniaki ugotowane - ile potrzeba,
    kalafior 1 sztuka średni

Z rosołu potrawka na obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z rosołu potrawka na obiad 1. Z rosołu wyjąć porcje kury rosołowej, chude kawałki bez skóry oddzielić od kości, pokroić na kostki.

    W garnku na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę posypaną szczyptą cukru na złocisto.

    Do cebuli dodać drobno pokrojoną paprykę słodką i ostrą, podsmażyć z 5 minut, dodać pokrojone mięso kury, wymieszać, podsmażać z 5 minut.

    Wlać 2 szklanki rosołu i pod przykryciem gotować na średnim ogniu do miękkości papryki.
  • Z rosołu potrawka na obiad 2. Pod koniec wsypać pieprz mielony, curry, przyprawę w płynie, podać z tłuczonymi ziemniakami, ugotowanym kalafiorem i posypać koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy