"Żabie udka" w amarantusie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Drobiowe a'la żabie udka w amarantusowej panierce to smaczna, zdrowa i pożywna przekąska :) Panierka nie zawiera glutenu.

  • 15 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - 2 ząbki czosnku
    - amarantus ekspandowany
    - mąka gryczana
    - 1 jajko
    - zioła prowansalskie
    - pieprz
    - sól
    - olej rzepakowy (do smażenia)

"żabie udka" w amarantusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy ją na mniejsze kawałki.

    Każdy kawałek przekrawamy dodatkowo do około 3/4 długości.

    "Udka" oprószamy solą oraz pieprzem, obsypujemy ziołami prowansalskimi i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 2 2. Każdy kawałek obtaczamy w mące gryczanej...
  • 3 3. ...a następnie w roztrzepanym jajku i amarantusie ekspandowanym.

    Smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy