Zakochana szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna szarlotka, której wierzch tworzą śliczne kruche serduszka.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -0,5 kg mąki
    -1 paczka margaryny (250g)
    -3 łyżki cukru
    -3 łyżki mleka
    -1 jajko
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Jabłka:
    -1 kg jabłek
    -ok. pół szklanki cukru (w zależności od kwaśności jabłek)
    -2-3 łyżeczki cynamonu

    Cukier kryształ do posypania

    Forma: 27/27 cm

Zakochana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy cukier, mleko, jajko i proszek do pieczenia. Krótko zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej kuli. Można włożyć do lodówki na 15-20 minut, ale nie trzeba.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Prażymy z cukrem i cynamonem, aż zmiękną.
  • image-0wuj24e 3. 1/3 ciasta wykładamy na dno formy. Na to wyrzucamy jabłka. Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wycinamy foremką do wycinania ciastek serduszka. Ciasteczka układamy na jabłkach od brzegów do środka. Serduszka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 40-50 minut (do przyrumienienia) w nagrzanym piekarniku od 180 stopni z termoobiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy