Zakochana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy cukier, mleko, jajko i proszek do pieczenia. Krótko zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej kuli. Można włożyć do lodówki na 15-20 minut, ale nie trzeba.
2.Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Prażymy z cukrem i cynamonem, aż zmiękną.
3.1/3 ciasta wykładamy na dno formy. Na to wyrzucamy jabłka. Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wycinamy foremką do wycinania ciastek serduszka. Ciasteczka układamy na jabłkach od brzegów do środka. Serduszka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 40-50 minut (do przyrumienienia) w nagrzanym piekarniku od 180 stopni z termoobiegiem.
Komentarze