Zakwas buraczany

0 (0 ocen)

Na barszcz najlepszy domowy zakwas.

Składniki:


  • buraki czerwone 1 kg
    marchewka 1 szt
    pietruszka 1 szt
    seler kawałek
    liść laurowy 2 szt
    ziele angielskie 4 kulki
    pieprz ziarenka 5 szt
    cukier 2 łyżki
    sól 1 łyżka
    czosnek 5 ząbków
    chleb na zakwasie 1 kromka
    jabłko ćwiartka
    woda przegotowana letnia 1,7 l

Zakwas buraczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas buraczany 1. Buraczki obrać z skórki i pokroić w 0,5 cm plasterki.Marchew,pietruszkę,seler obrać z skórki.Do glinianego naczynia włożyć pokrojone buraczki oraz pozostałe składniki i zalać letnią przegotowaną wodą.Naczynie przenieść w ciepłe miejsce i przykryć gazą.Po około 4 do 7 dni w zależności w jak ciepłym miejscu będziemy mieć naczynie powinien pojawić się tzw kożuch.To znak że zakwas się ukisił.Wtedy przelać zakwas przez kilka razy zwiniętą gazę.Zakwas przelać do słoików,zakręcić i przechowywać w lodówce.Można trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy