Zapiekana młoda kapusta słodko-kwaśna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Oryginalna w smaku.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 2 średnie młode kapusty (łącznie około 1600 g)

    Zasmażka:
    250 g margaryny
    200 g bułki tartej

    Sos:
    200 g śmietany 12%
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    2 - 3 łyżki octu
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu białego mielonego
    2 - 3 łyżeczki cukru
    3 łyżki curry
    1 łyżka mąki pszennej

    margaryna do wysmarowania formy
    bułka tarta do posypania

Zapiekana młoda kapusta słodko-kwaśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zap 1. Obie kapusty umyć, osuszyć i pokroić na 4 części. Obgotować 30 min. Następnie odcedzić i osączyć. Wystudzić ćwiartki.
  • zap 2. Margarynę rozpuścić, dodać bułkę tartą i całość zasmażyć.
  • zap 3. Ćwiartki kapusty nadziewać między liściami zasmażoną bułką tartą. Ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną.
  • zap 4. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Zalać kapustę. Wierzch obsypać suchą bułką tartą. Całość zapiekać 30 min (180 - 200 st. C).

Porady

Bułkę tartą do posypania wierzchu można zastąpić żłótym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy