Zapiekana ryba ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zapiekana ryba ze szpinakiem

  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z mintaja: 4 sztuki
    - mrożony szpinak poszatkowany: 450 gramów
    - żółty twardy ser: 50 gramów
    - pomidory: 2 sztuki
    - Ząbki czosnku: 2 ząbki
    - masło: 2 łyżki
    - tymianek: 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatułowa: 1 szczypta
    - cytryna: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Zapiekana ryba ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z ryby rozmrażamy i odsączamy. Szpinak podsmażamy na maśle i doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową oraz zmiażdżonym czosnkiem.

    Do żaroodpornego naczynia wkładamy szpinak , a na nim układamy surowe filety z ryby , wcześniej skropione sokiem z cytryny i oprószone solą oraz tymiankiem. Rybę przykrywamy warstwą pokrojonych w plastry pomidorami, a całość posypujemy startym żółtym serem( starty na dużych oczkach).

    Zapiekamy w piekarniku od 15 min. - do 20 min. w 180*C.

Komentarze

Podobne przepisy