Zapiekane chlebowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kromek chleba odkrawamy skórki.
Na blacie przygotowujemy kawałki folii spożywczej (trochę większe niż kawałki chleba).
Chleb smarujemy z jednej strony masłem, po czym kładziemy masłem do dołu na folii spożywczej. Rozpłaszczamy dokładnie dłonią i smarujemy dżemem. Z pomocą folii zwijamy ruloniki, zawijamy w folię i wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika.
W tym czasie jajko ucieramy z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Dodajemy mleko i śmietanę, ponownie ubijamy przez chwilę.
Dwa małe naczynia do zapiekania natłuszczamy lekko masłem i smarujemy dżemem.
Ruloniki wyciągamy z zamrażalnika, odwijamy z folii i każdy kroimy na 3 części.
Dowolnie układamy w naczyniach i zalewamy masą jajeczną.
Każdą porcję posypujemy z wierzchu 1 łyżeczką cukru, a następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarze