Zapiekane chlebowe ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chleb na śniadanie w zupełnie innej wersji.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 środkowych kromek chleba pszennego
    dżem truskawkowy
    masło
    1 jajko
    1 łyżka cukru + 2 łyżeczki do posypania wierzchu
    100 ml mleka
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Zapiekane chlebowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kromek chleba odkrawamy skórki.

    Na blacie przygotowujemy kawałki folii spożywczej (trochę większe niż kawałki chleba).

    Chleb smarujemy z jednej strony masłem, po czym kładziemy masłem do dołu na folii spożywczej. Rozpłaszczamy dokładnie dłonią i smarujemy dżemem. Z pomocą folii zwijamy ruloniki, zawijamy w folię i wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika.

    W tym czasie jajko ucieramy z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Dodajemy mleko i śmietanę, ponownie ubijamy przez chwilę.

    Dwa małe naczynia do zapiekania natłuszczamy lekko masłem i smarujemy dżemem.

    Ruloniki wyciągamy z zamrażalnika, odwijamy z folii i każdy kroimy na 3 części.

    Dowolnie układamy w naczyniach i zalewamy masą jajeczną.

    Każdą porcję posypujemy z wierzchu 1 łyżeczką cukru, a następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Komentarze

Podobne przepisy