Zapiekane kotlety

0 (0 ocen)

Równie dobrze smakują jak cieszą oko.

Składniki:

  • Składniki
    * 4 kotlety wieprzowe
    * 2 łyżki przyprawy do karkówki
    * szklanka bulionu
    * 50 ml oleju
    * 1 czerwona papryka
    * 300 g ugotowanego ryżu
    * 80g startego sera
    * 1 żółtko
    * 50 g śmietany 12%
    * 150 ml białego wina
    * sól, pieprz

Zapiekane kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane kotlety
1. Wykonanie
    Kotlety delikatnie rozbić, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą. Mięso podsmażyć z obu stron na połowie oleju, po czym zalać bulionem i dusić do miękkości. Wyłożyć do formy do zapiekania. Na patelni rozgrzać resztę oleju, dodać pokrojoną paprykę, sól oraz pieprz i wlać białe wino. Wsypać ugotowany ryż, wymieszać. Starty ser połączyć z żółtkiem i śmietaną. Ryż z papryką wyłożyć na kotlety i przykryć mieszanką serową. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni i piec na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy