Zapiekane kotlety wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieprz kolorowy, gorczycę, kolendrę, ziele angielskie i kminek rozcieramy w moździerzu. Roztarte przyprawy wysypujemy na talerz, dosypujemy, sól, oregano, bazylię, tymianek, cząber, rozmaryn i majeranek. Mieszamy ze sobą.
2.Kotlety rozbijamy. Obtaczamy w mieszance ziołowej. Obsmażamy na sklarowanym maśle prawo-lewo.
3.Cebulę drobno kroimy i podsmażamy z czosnkiem na tłuszczu spod kotletów. Dodajemy kapustę i dusimy ok. 5 minut. Dodajemy wino, pieprz kajeński, liść laurowy, kruszymy kanie i dusimy jeszcze ok. 15 minut.
4.Wędzony boczek kroimy na cienkie plasterki.
5.Brytfannę smarujemy masłem. Na spód kładziemy duszoną kapustę, w kapustę wciskamy podsmażone kotlety na wierzchu układamy plasterki wędzonego boczku. Zapiekamy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Komentarze