Młode ziemniaczki zapiekane z kminkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki, prosty i smaczny przepis ,poza tym atrakcyjnie wyglądają podane do mięsa.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok.8 średnich ziemniaków(młode)
    Ok .3 łyżek oleju lub masła klarowanego
    sól
    mała łyżeczka Kminku
    100 g sera żółtego

Młode ziemniaczki zapiekane z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • młode ziemniaczki zapiekane z kminkiem 1. Młode ziemniaki umyć ,wyszorować szczoteczką pod wodą (nie obierać)
    Ponacinać wzdłuż tak głęboko aby u dołu były jeszcze mocno złączone.
    Ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować olejem ,posolić i posypać kminkiem.
    Piec około 35 min. W piekarniku o temp.225 stopni.
    Ser zetrzeć i posypać ziemniaki 10 min przed końcem pieczenia, aby ser się rozpuścił.

Porady

na początku ziemniaki można podpiec pod przykryciem ,później trzeba zdjąć pokrywkę aby się ładnie zarumieniły.

Komentarze

Podobne przepisy