Zapiekanka ala meksykana

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis dostałam od koleżanki jakieś 4 lata temu i od tej pory przynajmniej raz w miesiącu gości na naszym stole.

  • 40 min

Składniki:

  • Makaron rurki lub świderki
    Kg mięsa mielonego
    2 papryki
    0,5 kg pieczarek
    Sos meksykański
    Szkl. mleka
    Kostka rosołowa
    250 g żółtego sera
    Sól
    Pierprz
    Papryka w proszku słodka i ostra

Zapiekanka ala meksykana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso smażę z przyprawami. Paprykę i pieczarki duszę do miękkości, odlewam wodę z duszenia, mieszam z podsmażonym mięsem i dodaję sos meksykański i chwilę gotuję.
    Sos - rosołek rozpuszczam w mleku i zagotowuję.
    W naczyniu żaroodpornym układam warstwami: makaron, polewam sosem ok. pół szklanki, mięso, warstwa startego sera znów makaron, polewam sosem na to mięso i grubsza warstwa sera.
    Zapiekam ok 10 minut.
    Smacznego

Porady

Do mięsa można dodać również podsmażoną cebulę.

Komentarze

Podobne przepisy