Zapiekanka chlebowa z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, smażymy na maśle aż grzyby będą miękkie Doprawiamy przyprawa uniwersalna. Paprykę kroimy w paseczki, ogórka w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na 1 łyżce masła i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Chleb krótko opiekamy w opiekaczu bądź na patelni. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i płaską łyżeczką przyprawy uniwersalnej.
2.W naczyniu żaroodpornym układamy na zakładkę chleb, warstwę pieczarek, ogórków i papryki, zalewamy sosem, znów chleb, warzywa i sos itd. Wierzch zapiekanki posypujemy cebulą startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Komentarze