Zapiekanka wykorzystując resztki z lodówki, powstała wspaniała kolorowa zapiekanka
30 min
Składniki:
100 g Ser feta
200 g makaronu świderki kolorowe ( lekko podgotowany)
150 g bazylia z pomidorami ( sos ze słoika)
150 g różnej wędliny ( pokrojone w drobniutka kostkę)
1 cebula
3 ząbki czosnku
12 plasterków sera topionego Hochland
Sos beszamel:
45 g masła
50 g mąki
75 ml mleka
Szczypta gałki muszkatołowej
Tłuszcz
Zapiekanka „cudo” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzany tłuszcz dajemy kawałki wędliny i cebule pokrojoną w kostkę podsmażamy na złoty kolor. Ściągnąć i przestudzić.
W naczyniu żaroodpornym układamy na samym dole ½ makaronu na to 4 plastry serka topionego na to ½ sosu pomidor z bazylią na to ½ smażonej wędlinki i kolejna warstwa 4 plastry serka topionego. Kolejna warstwa makaron reszta wędliny ser feta posiekane ząbki czosnku reszta sosu i ostatnie 4 plastry serka topionego. Na samą górę wylewamy sos beszamel. Sos beszamelowy robimy do rondelka dajemy mleko i masło i jak już zacznie się delikatnie gotować stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając na sam koniec odrobina gałki muszkatołowej i wylewamy gotowy sos na zapiekankę.
Gotową zapiekankę wkładam do nagrzanego piekarnika 185 st z termoobiegiem na pierwsze 10 min naczynie żaroodporne przykrywamy. Następnie ostatnie 10 min zapiekamy zapiekankę – przypiekanie bez przykrycia ustawienie przypiekanie góra z termoobiegiem.
Porady
Można jeszcze urozmaicić farsz np. kawałkami papryki/ ogórka kiszonego
Komentarze