Zapiekanka „cudo”

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zapiekanka wykorzystując resztki z lodówki, powstała wspaniała kolorowa zapiekanka

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g Ser feta
    200 g makaronu świderki kolorowe ( lekko podgotowany)
    150 g bazylia z pomidorami ( sos ze słoika)
    150 g różnej wędliny ( pokrojone w drobniutka kostkę)
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    12 plasterków sera topionego Hochland
    Sos beszamel:
    45 g masła
    50 g mąki
    75 ml mleka
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Tłuszcz

Zapiekanka „cudo” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka "cudo" 1. Na rozgrzany tłuszcz dajemy kawałki wędliny i cebule pokrojoną w kostkę podsmażamy na złoty kolor. Ściągnąć i przestudzić.
    W naczyniu żaroodpornym układamy na samym dole ½ makaronu na to 4 plastry serka topionego na to ½ sosu pomidor z bazylią na to ½ smażonej wędlinki i kolejna warstwa 4 plastry serka topionego. Kolejna warstwa makaron reszta wędliny ser feta posiekane ząbki czosnku reszta sosu i ostatnie 4 plastry serka topionego. Na samą górę wylewamy sos beszamel. Sos beszamelowy robimy do rondelka dajemy mleko i masło i jak już zacznie się delikatnie gotować stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając na sam koniec odrobina gałki muszkatołowej i wylewamy gotowy sos na zapiekankę.
    Gotową zapiekankę wkładam do nagrzanego piekarnika 185 st z termoobiegiem na pierwsze 10 min naczynie żaroodporne przykrywamy. Następnie ostatnie 10 min zapiekamy zapiekankę – przypiekanie bez przykrycia ustawienie przypiekanie góra z termoobiegiem.

Porady

Można jeszcze urozmaicić farsz np. kawałkami papryki/ ogórka kiszonego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy