Zapiekanka jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zapiekanka jest sycąca i można podawać ją jako danie obiadowym jeżeli jest się wielbicielem słodkości.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - szklanka ryżu
    - 2,5 szklanki mleka
    - 3 jajka
    - garść rodzynek
    - garść żurawiny suszonej
    - 3 łyżki rumu
    - 4 łyżki masła
    - pół szklanki cukru
    - 4 jabłka
    - sok i skórka z jednej cytryny
    - 3 łyżeczki cynamonu
    - 2 łyżki cukru trzcinowego
    - tłuszcz do wysmarowania formy

Zapiekanka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować do miękkości na mleku. Rodzynki i żurawinę zalać rumem i odstawić na 15 minut. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę. Zimny ryż połączyć z masą, dodać rodzynki, żurawinę, skórkę z cytryny i połączyć z białkami ubitymi na sztywno. Jabłka obrać i pokroić w równą kostkę, obtoczyć w cynamonie. Do wysmarowanej formy wlać masę ryżową, przykryć jabłkami z cynamonem i posypać cukrem trzcinowym. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 170̊ C i piec ok. 40 minut.

Porady

Zapiekanka smakuje lekko wystudzona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy