Zapiekanka jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczny jesienny deser z szarej renety

  • 50 min

Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
    12 sucharów
    6 jajek
    300 ml tłustej śmietany
    4 jabłka - szara reneta
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka posiekanych migdałów
    3 łyżki cukru
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1 opakowanie cukru waniliowego

Zapiekanka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka jabłkowa 1. Wysmarowałem masłem żaroodporne foremki. Suchary rozkruszyłem na niezbyt małe kawałki i przełożyłem do foremek.
    Wbiłem do naczynia 4 jajka, wlałem 2/3 śmietany i roztrzepałem widelcem.
    Polałem mieszanką rozkruszone suchary i pozostawiłem na jakiś czas do nasiąknięcia.
    Oddzieliłem żółtka i białka pozostałych jajek.
    Gdy suchary nasiąkną jajeczno-śmietanową mieszanką, masę mocno przycisnąłem do dna formy , aby w masie było jak najmniej powietrza, najlepiej za pomocą łyżki.
    Obrałem jabłka i usunąłem gniazda nasienne. Wedle uznania można pokroić w krążki lub cienkie półksiężyce , rozłożyłem równomiernie na sucharowej masie.
    Rodzynki wymieszałem z migdałami, cukrem i cynamonem. Posypałem mieszanką jabłka.
    Żółtka utarłem z cukrem waniliowym i resztą śmietany. Ubiłem białka i wymieszałem z żółtkową masą.
    Rozsmarowałem masę na jabłkach i wygładziłem powierzchnię. Od razu wstawiłem do gorącego piekarnika.
    Temperatura piekarnika 175 stopni, czas pieczenia ok. 40 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy