zapiekanka kapuściana

0 (0 ocen)

bardzo smaczna

Składniki:

  • Główka kapusty (ok.1 kg)
    Tłuszcz do formy dwa ziemniaki
    15-20 dag wędliny lub pieczeni
    Sól

    SOS:
    3 łyżki margaryny
    3 łyżki mąki
    1/3 szklanki śmietany
    ½ szklanki mleka
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Sól, pieprz

Zapiekanka kapuściana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyść, pokrój na 8 części, ułóż na dużej patelni, podlej wodą, posól.
    Duś 5 minut pod przykryciem.
    Żaroodporne naczynie posmaruj tłuszczem.
    Ziemniaki obierz, pokrój w cieniutkie plasterki, wyłóż nimi dno naczynia.
    Kapustę osącz, przestudź.
    Na warstwie ziemniaka w naczyniu układaj na przemian warstwę kapusty i wędlin pokrojonych w plasterki.
    Margarynę zasmaż z mąką na jasno, cieniutką strużką wlewaj mleko ze śmietaną, energicznie mieszając, aż utworzy się gładki sos.
    Przypraw gałką, solą, pieprzem, gotuj, aż zgęstnieje.
    Zalej zapiekankę, zapiekaj 20 minut w temp 200 stopni .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy