Zapiekanka mięsna z kapustą pekińską

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest pyszna ... :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
    1 mała marchewka
    2 cebule
    1 torebka ugotowanego ryżu
    1 szklanka kaszy manny
    0,5 kg mięsa mielonego z indyka
    0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    2 jajka
    1-2 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżki słodkiej śmietanki
    Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek
    Forma kwadratowa o boku 25 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą lub grysikiem

Zapiekanka mięsna z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę cienko poszatkować i od razu wymieszać z kaszą, odstawić aby kasza spęczniała .
    Marchew i cebulę zetrzeć na średnich oczkach tarki.
    Do kapusty z kaszą dodać mięso mielone, marchew z cebulą, ryż, smietanę i jajka.
    Wymieszać dokładnie, doprawić w/w przyprawami i dokładnie wymieszać.
    Przełożyć do formy. Rękę namoczyć w oleju i uklepać masę mięsną w formie.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 80 minut.
    Można pod koniec zapiekania posypać serem żółtym, ja tego nie robię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy