Robię ją zawsze gdy nazbiera mi się za dużo produktów w lodówce. Ma ciekawy, wyraźny smak.
1 godz. 10 min
Składniki:
4-5 dużych ziemniaków
20-30 dkg wędlin/kiełbas, które mamy w lodówce
20-30 dkg sera żółtego w plasterkach lub kawałku
1 pomysł na... zapiekankę ziemniaczaną
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżeczka przyprawy do ziemniaków
po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu czarnego
oliwa z oliwek
Zapiekanka "miszmasz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry grubości 2-3 milimetry. W miseczce mieszamy 5 łyżek oliwy, przyprawę do ziemniaków, sól i pieprz, wylewamy na ziemniaki, mieszamy i odstawiamy.
3.Na dno naczynia żaroodpornego (średnica około 25 cm) wlewamy kilka łyżek oliwy. Układamy kolejno warstwy: ziemniaki (polewając trochę pozostałą po ich wyjęciu oliwą z przyprawami), wędliny/kiełbasy, ser (starty lub w plasterkach), kilka łyżek sosu, powtarzamy, aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą muszą być ziemniaki, na które wykładamy trochę sosu przykrywamy żółtym serem i polewamy resztą sosu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy widelcem).
Komentarze