Zapiekanka "miszmasz"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Robię ją zawsze gdy nazbiera mi się za dużo produktów w lodówce. Ma ciekawy, wyraźny smak.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków
    20-30 dkg wędlin/kiełbas, które mamy w lodówce
    20-30 dkg sera żółtego w plasterkach lub kawałku
    1 pomysł na... zapiekankę ziemniaczaną
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 szklanki wody
    1 płaska łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu czarnego
    oliwa z oliwek

Zapiekanka "miszmasz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki z oliwą 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry grubości 2-3 milimetry. W miseczce mieszamy 5 łyżek oliwy, przyprawę do ziemniaków, sól i pieprz, wylewamy na ziemniaki, mieszamy i odstawiamy.
  • sos 2. W miseczce robimy sos: mieszamy wodę, śmietanę i połowę pomysłu na...
  • warstwy 3. Na dno naczynia żaroodpornego (średnica około 25 cm) wlewamy kilka łyżek oliwy. Układamy kolejno warstwy: ziemniaki (polewając trochę pozostałą po ich wyjęciu oliwą z przyprawami), wędliny/kiełbasy, ser (starty lub w plasterkach), kilka łyżek sosu, powtarzamy, aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą muszą być ziemniaki, na które wykładamy trochę sosu przykrywamy żółtym serem i polewamy resztą sosu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy widelcem).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy