Zapiekanka pieczarkowo kukurydziana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna zapiekanka w sam raz na kolację, czy szybką przekąskę. Najlepiej smakuje z keczupem.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki,
    4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżka płaska soli,
    2 jajka,
    1 szklanka mleka,
    1 szklanka kukuryszy,
    5 pieczarek,
    200 g sera żółtego
    1/3 szklanki oleju,
    1 łyżka tymianku,
    1 łyżka oregano,
    pieprz,
    keczup.

Zapiekanka pieczarkowo kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem,
    oraz z tymiankiem i oregano. Dodać jajka i ser żółty (który
    wcześniej
    należy zetrzeć na tarce). Wlać mleko i olej. Zagnieść całość w
    lepką masę. Formę dużą wysmarować tłuszczem i nałożyć ciasto. Na
    wierzchu poukładać pokrojone pieczarki, posypać kukurydza, oraz
    przyprawami; oregano, pieprzem i tymiankiem. Piec w temp. 180 st.C około
    40 minut. Podawać ciepłe polane keczupem.

Porady

Najlepiej smakuje ciepła.

Komentarze

Podobne przepisy