Zupa kukurydziana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Inspiracja wyniesiona z meksykańskiej knajpki:). To zupa krem z kukurydzy, której ostrość i intensywność smaku możemy wyregulować sami dodając mniej lub więcej przypraw. Moja wersja była wyrazista, ale nie przesadnie aromatyczna i ostra.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 ziemniak
    2 cebule
    1 por
    2 ząbki czosnku
    200 ml śmietanki 18-30%
    4 łyżki oleju
    przyprawy do smaku: sól, pieprz papryka ostra, papryka słodka, kumin, oregano, tymianek, chilli
    ser do posypania, u mnie cheddar

Zupa kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5-7 minut, do delikatnego zarumienienia. Zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kukurydzę (wraz z zalewą z puszki), przyprawy, gotujemy przez około 1 godzinę, do miękkości warzyw.
  • 2. Zupę studzimy, dodajemy śmietankę. Miksujemy na gładki krem - trochę to trwa, kukurydza jest trudna do zblendowania. W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo do smaku.
  • 3. Ser tarkujemy, posypujemy nim gorącą zupę.

Komentarze

Podobne przepisy