Inspiracja wyniesiona z meksykańskiej knajpki:). To zupa krem z kukurydzy, której ostrość i intensywność smaku możemy wyregulować sami dodając mniej lub więcej przypraw. Moja wersja była wyrazista, ale nie przesadnie aromatyczna i ostra.
2 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
2 puszki kukurydzy
1 marchewka
1 pietruszka
1 ziemniak
2 cebule
1 por
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 18-30%
4 łyżki oleju
przyprawy do smaku: sól, pieprz papryka ostra, papryka słodka, kumin, oregano, tymianek, chilli
ser do posypania, u mnie cheddar
Zupa kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5-7 minut, do delikatnego zarumienienia. Zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kukurydzę (wraz z zalewą z puszki), przyprawy, gotujemy przez około 1 godzinę, do miękkości warzyw.
2.Zupę studzimy, dodajemy śmietankę. Miksujemy na gładki krem - trochę to trwa, kukurydza jest trudna do zblendowania. W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo do smaku.
Komentarze