Zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę i mleko, gotujemy,wsypujemy ryż, dodajemy 100 gr. masła i szczyptę soli. Gotujemy aż zgęstnieje i ryż zrobi się miękki.
W tym czasie obrane jabłka kroimy w kostkę , dusimy w garnku pod przykryciem na wolnym ogniu z 4 łyżkami cukru.
Do masy ryżowej dodajemy 6 łyżek cukru i około 1 łyżeczkę cynamonu, wszystko dokładnie mieszamy.
Ubijamy pianę na sztywno z białek dodając stopniowo pozostały cukier(około 1/2 szkl. )
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy pierwszą warstwę ryżu,smarujemy masłem (jak kromkę chleba :D), przekładamy jabłkami, prószymy cynamonem, następna warstwa ryżu, masło i na wierzch ubite białka.
Wstawiamy do piekarnika 180 C 30 min
SMACZNEGO
Komentarze