Zapiekanka ryżowo - groszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w cienkie plasterki,cebule obieramy i siekamy na drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.Podsmażamy na niej cebulę i pieczarki.Mięso z kurczaka gotujemy w niewielkiej ilości wody.Po ostudzeniu krój je w kostkę.Zagotowujemy 1 litr osolonej wody, dodajemy zielony groszek.Czas gotowania ok.3min.W lekko osolonej wodzie gotujemy ryż.Zielony groszek,cebulę i pieczarki dokladnie mieszamy z ryżem i kurczakiem.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Żaroodporną formę natłuszczamy masłem.Do formy wkładamy ryż z dodatkami, posypujemy serem .Zapiekankę zapiekamy przez ok.30 minut w temperaturze 180stopni.
Porady
mięso wlóż do wrzątku, wówczas cenne mienerały ''nie uciekną ''do wody
jeśli nie chcesz płakaą przy krojeniu cebuli ,zamaczaj nóż w ziemnej wodzie
Komentarze