Zapiekanka szparagowo - łososiowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny pomysł na obiad w sezonie szparagowym i nie tylko.

  • 30 min

Składniki:

  • 1. 2 pęczki białych szparagów lub 2 słoiki konserwowych
    2. 200g wędzonego łososia
    3. 10 czarnych oliwek
    4. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    5. 100g sera pleśniowego
    6. 1 pęczek bazylii
    7. 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    8. Szczypta soli i cukru

Zapiekanka szparagowo - łososiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy obieraczką do warzyw. Zagotowujemy wodę z solą i cukrem, wkładamy szparagi i gotujemy 10 minut. Szparagi odcedzamy (zostawiamy 200ml wywaru) na sicie i kroimy w kostki (3cm). Szparagi konserwowe dokładnie odsączamy i kroimy, jak wyżej. Wywar mieszamy z koncentratem pomidorowym, zagotowujemy, dodajemy pokruszony ser, paprykę , porwane liście bazylii i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Do naczynia żaroodpornego wkładamy szparagi, pokrojonego w paski łososia oraz oliwki i zalewamy sosem. Zapiekamy w piekarniku (180°C) przez 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy