Mięso mielone to bardzo wdzięczny składnik z którego można przygotować wiele różnorodnych dań ,pyszna zapiekanka która sprawdzi się na obiad czy kolację.
Dla 4 osób
Składniki:
mięso mielone 500/600 gramów
ziemniaki ok 800 gramów
śmietanka słodka 100 ml
3 jajka
ser żółty ok 100 gramów
kawałek papryki czerwonej
pół cebuli średniej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
czosnek
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, dolać połowę porcji śmietanki i 4łyżki mleka doprawić solą i gałką muszkatołową ugnieść na puree.
2.Cebulę i paprykę pokroić w kostkę zeszklić na patelni na odrobinie oleju,dodać mięso mielone ,przyprawić solą,pieprzem,majerankiem,czosnkiem, Przesmażyć tak aby odparować wodę
3.W między czasie nagrzewamy piekarnik 180 stopni.
Do miski wlewamy pozostałą śmietankę,dodajemy jajka i utarty żółty ser,przyprawiamy gałką muszkatołową i solą ,wszystko dokładnie mieszamy.
4.Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso dobrze dociskając ,na mięso rozkładamy ziemniaki i wszystko zalewamy masą serowo/jajeczną.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min.Posypać koperkiem lub szczypiorkiem.
Porady
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut będzie się lepiej kroić.
Komentarze