Zapiekanka z tortellini

0 (0 ocen)

Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc staram się jak najlepiej gospodarować jedzeniem z lodówki. Gdy jednak zbierze mi się troszkę jedzenia, które mogłoby zostać zmarnowane staram się przygotowywać zapiekanki. Dzisiejszy przepis jest tylko inspiracją, bo możecie dodać co tylko lubicie i macie pod ręką:)

Składniki:

  • opakowanie makaronu tortellini (u mnie z grzybami)
    mięso pieczone lub z rosołu (u mnie 2 udka pieczone)
    500 ml passaty pomidorowej
    kilka pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra
    20 dag żółtego, startego sera
    oliwa lub olej

Zapiekanka z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Mięso obrać i pokroić w małe kawałki. Pieczarki i cebulę pokroić w talarki, paprykę w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki, chwilę podsmażyć razem (aż pieczarki zbrązowieją). Zalać passatą i przyprawić według gustu. Dorzucić ugotowane tortellini i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać żółtym serem.
    Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu rozpuszczenia sera.

Komentarze

Podobne przepisy