Zapiekanka z ziemniakami bakłażanem i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapiekanka z ziemniakami bakłażanem oraz kiełbasę. To świetny pomysł na obiad .
Polecam

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 szt niedużych ziemniaków
    Średniej wielkości bakłażan
    2szt kiełbasy np. śląska
    3-4 jajek zależy od wielkości
    2-3 łyżki śmietany 18%
    Pietruszka zielona
    Sól pieprz kolorowy
    Ser grana padano według uznania
    2 ząbki czosnku

Zapiekanka z ziemniakami bakłażanem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z ziemniakami bakłażanem i kiełbasą 1. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w plastry.
    Wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 4-5 minut.Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Bakłażan myjemy osuszamy kroimy w plastry solimy z obu stron i odkładamy na 30min.
    Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na niewielkiej ilości oleju lub na suchej patelni z dwóch stron. Tak przygotowany bakłażan układamy na ziemniakach.
    Kiełbasę kroimy w plastry i układamy na górę zapiekanki.Czosnek siekamy i smażymy na oleju. Do miski wbijamy jajka dodajemy pokrojoną pietruszkę śmietanę czosnek sól pieprz wszystko wymieszać na jednolitą masę i zalać zapiekankę. Górę posypujemy według uznania serem i pieprzem świeżo mielonym.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy do momentu aż jajka się zetną około 25- 30 minut. Najlepiej kontrolować czas pieczenia.
    SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy