Zapiekanka ze szpinaku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zapiekanka ze szpinaku poratuje nas, gdy szybko musimy wymyślić coś na ząb.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mrożonego szpinaku
    60 g masła
    100 g gotowanej szynki
    5 łyżek mleka
    pół szklanki śmietany
    2 jajka
    2 serki topione
    20 g rodzynek
    przyprawa uniwersalna, sól, ostra papryka
    bułka tarta do posypania formy

Zapiekanka ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić z łyżką masła. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę, dodać rodzynki i przyprawa uniwersalna, poddusić na maśle (2 łyżki). Odstawić.
  • 2. Przygotować sos: mleko zmiksować z połową śmietany, szczyptą papryki, serkami topionymi i żółtkami.
  • 3. Szpinak połączyć z szynką i resztą śmietany, zalać sosem, jeśli trzeba doprawić solą. Białka ubić, delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
  • 4. Całość włożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 min.

Porady

Zamiast szynki można użyć kiełbasy lub innego mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy