Zapiekany kalafior

0 (0 ocen)

Zapiekany kalafior świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Można go serwować także jako samodzielne lekkie danie na ciepło lub zimno.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    150g. tartego sera żółtego
    wiórki masła śmietankowego
    2 łyżki posiekanego kopru
    sól , pieprz
    gałka muszkatołowa

Zapiekany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielić na różyczki , ugotować na pół miękko w osolonej wodzie , odcedzić , osuszyć.
  • 2. Przełożyć warzywo do naczynia żaroodpornego , wieprz posypać serem żółtym , przyprawami oraz koprem.
    Ułożyć wiórki masła.
  • 3. Zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy