Zapiekany krem czekoladowy

0 (0 ocen)

jestem miłośniczką czekolady. Ten krem to moj nr 1 wśród czekoladowych wypieków. Krem jest bardzo aksamitny i delikatny. Nie zbyt słodki i nie za gorzki - taki w sam razA polany bita śmietaną zadowoli wiele kubków smkowych

Składniki:

  • 60 g masła
    1 szkl mleka
    1/2 szkl mąki
    1/2 szkl kakao
    1/2 szkl cukru pudru
    4 jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    bita śmietana

Zapiekany krem czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę.
    Gdy mąką się zarumieni dodać kakao dokładnie mieszać i dodać mleko.
    Całość zagotować, zdjąć z ognia i wystudzić.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem waniliowym i szczypta solą
  • 3. Do przestudzonej masy kakaowej dodawać żółtka i cukier puder cały czas ucierając do uzyskania jednolitej masy.
    Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników
  • 4. Krem wlać do formy, piec 35 minut w 150 stopniach (góra - dół)
  • 5. Kawałki ciasta udekorować bitą śmietaną

Komentarze

Podobne przepisy