ZAPIEKANY ŁOSOŚ

0 (0 ocen)

Pyszna zapiekanka z łososia.Dodatek smażonych pieczarek sprawia,że ryba nabiera aromatycznego smaku i zapachu.Doskonała na ciepłą kolacje.

Składniki:

  • 1/2 kg. filet z łososia świeży lub mrożony
    2 cebule
    1 1/2 szklanki mleka
    1/4 litra śmietany 18%
    1/2 kg. pieczarek
    1/2 kostki masła
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki keczupu pikantnego
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka bazylii
    sól,pieprz,przyprawa do grilla do smaku,mąka do panierowania,olej do smażenia
    v

Zapiekany łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekany łosoś 1. Filet umyć,zdjąć skórę,wyjąć ewentualne ości,posolić, skropić sokiem z cytryny przykryć cebulą i włożyć do naczynia.
  • zapiekany łosoś 2. Posypanego solą i obłożonego cebulą łososia zalać mlekiem,przykryć usuniętą skórą i wstawić na 12 godz. w chłodne miejsce.
  • zapiekany łosoś 3. Filet wyjąć z marynaty,usunąć cebulę,osuszyć papierowym ręcznikiem,posmarować musztardą wymieszaną z 1 łyżką keczupu,posypać pieprzem i przyprawą do grille,pokroić w kawałki.
  • zapiekany łosoś 4. Każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć na oleju,wyjąć na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  • zapiekany łosoś 5. Pieczarki umyć,pokroić w plasterki,skropić sokiem z cytryny i usmażyć na maśle dodając pod koniec smażenia cebulę pokrojoną w piórka,przyprawić do smaku solą,pieprzem i smażyć do czasu odparowania wody.
  • zapiekany łosoś 6. Naczynie żaroodporne wysmarować grubo masłem,ułożyć połowę pieczarek,usmażone kawałki łososia
  • zapiekany łosoś 7. Przykryć drugą połową pieczarek.
  • zapiekany łosoś 8. Całość zalać śmietaną wymieszaną z pozostałym keczupem,przyprawić solą,pieprzem,przyprawą do grilla i bazylią.
  • zapiekany łosoś 9. Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika i zapiekać około 30-40 min.Podawać gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy