Zawijane bułeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przygotowujemy zaczyn; podgrzewamy mleko, wrzucamy do mleka pokruszone drożdże i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Masło topimy i studzimy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy zaczyn, dodajemy pozostały cukier, szczyptę cukru oraz jajko.
Zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
1 godzinę.
2.Nadzienie:
15 minut przed końcem wyrastania ciasta, roztapiamy masło, gdy przestygnie dodajemy cukier, cynamon i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy i odstawiamy masę.
Ciasto wałkujemy na prostokąt gr. około 8 mm, wykładamy nadzienie i rozprowadzamy po całym cieście. Zwijamy roladę, dzielimy na 9 części. Tortownicę o śr.26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto układamy luźno w formie, odstawiamy przykryte na 15 minut by wyrosło. Przed włożeniem do pieca, smarujemy żółtkiem rozprowadzonym niewielką ilością mleka.
Pieczemy w 190 C około 40 minut.
Komentarze