Zawijane bułeczki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne zakręcone bułeczki w sam raz do herbaty.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:


    30 g świeżych drożdży
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    100 g masła
    1 jajko
    szczypta soli

    Nadzienie:

    czekolada deserowa drobno posiekana
    3 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka cynamonu
    1/3 kostki masła

Zawijane bułeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:


    Przygotowujemy zaczyn; podgrzewamy mleko, wrzucamy do mleka pokruszone drożdże i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
    Masło topimy i studzimy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy zaczyn, dodajemy pozostały cukier, szczyptę cukru oraz jajko.
    Zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
    1 godzinę.
  • 2. Nadzienie:


    15 minut przed końcem wyrastania ciasta, roztapiamy masło, gdy przestygnie dodajemy cukier, cynamon i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy i odstawiamy masę.

    Ciasto wałkujemy na prostokąt gr. około 8 mm, wykładamy nadzienie i rozprowadzamy po całym cieście. Zwijamy roladę, dzielimy na 9 części. Tortownicę o śr.26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto układamy luźno w formie, odstawiamy przykryte na 15 minut by wyrosło. Przed włożeniem do pieca, smarujemy żółtkiem rozprowadzonym niewielką ilością mleka.
    Pieczemy w 190 C około 40 minut.

Komentarze

Podobne przepisy