Zdrowe crumble z truskawkami

0 (0 ocen)

Zdrowa i lżejsza wersja pysznego deseru.

Składniki:

  • - 1 opakowanie mrożonych truskawek
    - 150g mąki pełnoziarnistej typ 2000
    - 100g zmielonych migdałów
    - 100g cukru pudru
    - 200 g masła
    - ew. 2 łyżki mąki kukurydzianej bądź ziemniaczanej

Zdrowe crumble z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zamrożone wsypujemy do formy od tarty. Z mąki pełnoziarnistej i zmielonych migdałów, cukru pudru i masła wyrabiamy gładkie ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej pół godziny. Truskawki posypujemy ewentualnie mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną dla zagęszczenia wydobywających się w trakcie pieczenia soków. Z ciasta wykonujemy kruszonkę, posypujemy nią truskawki i wstawiamy do nagrzanego do 180c ( przy termoobiegu) piekarnika na 25-30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy