Zdrowe gofry razowe

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne same, a najlepsze z jogurtem lub serkiem, owocami lub konfiturą – to przepis na zdrowy posiłek

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 2 jajka,
    • 2 łyżeczki ksylitolu,
    • 180g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
    • 350g mleka,
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 90g oleju słonecznikowego,
    • Szczypta soli,

Zdrowe gofry razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy chwilkę z ksylitolem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Kolejno ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.
    Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
    Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Porady

Na zdjęciu gofry podałam z jogurtem typu islandzkiego i owocami.

Komentarze

Podobne przepisy