Zdrowe sakiewki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonałe jako danie główne lub dodatek np. do zup

  • 40 min

Składniki:

  • ---CIASTO---

    - 1 szklanka mleka
    - 1/2 szklanki wody gazowanej (w zależności od gęstości)
    - 1 szklanka mąki
    - 2 jajka
    - szczypta soli
    - 3 łyżki oleju
    - przyprawa uniwersalna
    - suszony lubczyk

    ---FARSZ---

    - 1 paczka mrożonego szpinaku
    - 3 ząbki czosnku
    - ser feta
    - 2 łyżki masła
    - parmezan

Zdrowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na naleśniki 1. Dodajemy jajka, mleko, mąkę i trochę soli. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i nadal mieszamy. Gdy ciasto jest za gęste stopniowo dolewamy wodę. Dodajemy przyprawy i smażymy naleśniki.
  • Szpinak z fetą 2. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Wyciskamy czosnek i smażymy. Wyłączamy gaz i kruszymy ser. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy wg uznania, upodobań i smaków.
  • sakiewki 3. Naleśniki rozkładamy, nakładamy farsz i układamy na talerzu tworząc sakiewkę. Posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżymi listkami szpinaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy