Zdrowy chlebek z otrębami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja mama bardzo często piecze ten chleb

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -kostka drożdży
    -4 szklanki ciepłej wody
    -1kg mąki wrocławskiej
    -3łyżeczki soli
    -po 1,5 szklanki otrębów owsianych, pszennych i żytnich
    -1 szklanka słonecznika
    -sezam do posypania formy

Zdrowy chlebek z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Drożdże pokruszyć do miski, zalać 4 szklankami ciepłej wody, wsypać kg mąki, dodać sól, otręby, słonecznik i dobrze wyrobić.
    Ciasto wlać do dwóch form wysmarowanych tłuszczem i posypane sezamem (ja daję do dwóch keksówek) i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    Gdy wyrośnie (nie do samego wierzchu) do włożyć je do nagrzanego do 100stopni piekarnika i piec 1godz i 20 min w 180stopniach

Porady

Gdy chleb będzie już upieczony to jeszcze gorący wierzch chleba przesmarować pędzelkiem nasączonym wodą( skórka nie będzie sucha i twarda)

Komentarze

Podobne przepisy