ŻEBERKA NA KAPUŚCIE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Swojski smak gotowanych żeberek na kapuście z dodatkiem suszonych grzybów i aromatycznych przypraw

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg kapusty
    1/2 kg kapusty kiszonej
    20 dag boczku wędzonego
    pętko kiełbasy
    5 żeberek
    4 marchwie
    garść suszonych grzybów
    3 liście laurowe
    5 ziaren angielskich
    4 pieprze ziarniste
    sól do smaku

Żeberka na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,
    dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą- na
    wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie
    przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i
    boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy pokrojone
    wymoczone grzyby, a wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta
    zacznie się gotować zbieramy szumowiny. Gotujemy ok 1,5 godz na wolnym
    ogniu. W razem potrzeby jeszcze dosalamy. Podajemy z ziemniakami w
    mundurkach

Komentarze

Podobne przepisy