Żeberka w pascie paprykowo-cebulowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smakują rewelacyjnie,gdy je piekłam zapach roznosił się po całym domu,a gdy je podałam każdy poprosił o dokładkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki miodu
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    sól
    bazylia
    olej

Żeberka w pascie paprykowo-cebulowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki,następnie opruszyć pieprzem,solą i bazylią.
  • 2. Paprykę oczyścić i drobno pokroić,cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej,wrzucić warzywa i dusić około 3 minut,następnie dodać miód,koncentrat i słodką paprykę,wymieszać i trzymać jeszcze na ogniu przez minutę,zdjąć z ognia i przestudzić.
  • 3. Pokrojone mięso włożyć do miski,dodać przygotowaną pastę paprykowo-cebulową,dokładnie natrzeć nią mięso,odstawić do lodówki co najmniej na dwie godziny.
    Po tym czasie zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 60 minut.

Porady

Mięsko można upiec również na grillu zawijając go w folię aluminiową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy