Zielona sałatka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

warto ja przygotować właśnie teraz, kiedy sezon na szparagi trwa

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zielone szparagi: 100 gramów
    - zielony groszek: 100 gramów
    - groszek cukrowy: 100 gramów
    - bób (ugotowany i obrany): 100 gramów
    - rukola: 100 gramów
    - rukiew wodna: 100 gramów
    - szpinak młody: 50 gramów
    - szczaw młody: 50 gramów
    - ogórek (pokrojony w plastry): 1 sztuka
    SOS:
    - olej lniany: 6 łyżek
    - cytryna (sok): 0.5 sztuki
    - musztarda: 1 łyżeczka
    - miód: 1 łyżeczka
    - szalotka (posiekana w kostkę): 2 sztuki
    - Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku: 1 szczypta

Zielona sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i szczypty cukru. Do wrzątku wrzucić przycięte szparagi, zielony groszek i groszek cukrowy. Całość gotować przez około 3 minuty, a następnie odcedzić i włożyć na chwilę do zimnej wody z lodem w celu ich zahartowania.
  • 2. Olej lniany wymieszać z sokiem z cytryny, polską musztardą, miodem i szalotką, doprawić do smaku.
  • 3. Ugotowane warzywa, oczyszczone sałaty i ogórka przełożyć do miski, delikatnie wymieszać i skropić przygotowanym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy