Zielona zupa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cała moja rodzina to aż cztery pokolenia. Zwykle jadamy tradycyjne polskie dania.

Składniki:

  • ● po 2 garście szczawiu, szpinaku i natki pietruszki
    ● garść rzeżuchy i cebuli dymki
    ● łyżka masła
    ● 1-2 łyżki mąki
    ● 1,5 l rosołu
    ● 4 żółtka
    ● gotowe grzanki

Zielona zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw, rzeżuchę, szpinak,
    natkę i cebulę starannie
    płuczemy i siekamy.
  • 2. W rondlu roztapiamy masło,
    wsypujemy zieleninę, podsmażamy.
    Oprószamy mąką,
    a gdy się zrumieni, zalewamy
    rosołem. Chwilę gotujemy
  • 3. Zupę zagęszczamy żółtkami
    i przecedzamy. Podajemy
    z grzankami

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy