zielone curry

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jestem fanką orientalnych smaków i ryżu, dlatego to danie jest jednym z moich ulubionych

  • 60 min

Składniki:

  • filet z kurczaka- pokrojony w kostkę
    1 puszka mleczka kokosowego
    1/2 łyżki zielonej pasty curry
    1 limonka- wyciśnięty sok
    2 garście zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
    2 ząbki czosnku- drobno posiekane
    4 łyżki sosu rybnego
    1 łyżeczka brązowego cukru
    jeden niewielki kawałek imbiru- drobno posiekany
    2 łyżki oleju do smażenia (np. arachidowy lub kokosowy)

Zielone curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni, dodajemy pastę curry, czosnek oraz imbir i mieszamy przez 1 minutę, aby dobrze się rozprowadziła z olejem
    2. Dodajemy mleczko kokosowe, sos rybny, cukier oraz kurczaka i gotujemy, aż stanie się miękki.
    3. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy sok z limonki oraz do smaku sól lub cukier.

Porady

Curry podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy